Honda’nın ilk olarak 2014’ün Kasım ayında Japonya’da tanıttığı ve yakıt pili kullanan elektriklisi FCV Concept Detroit‘te görücüye çıktı.
Araç oldukça futuristik bir tasarıma sahip. Ön yüzde NSX‘e benzeyen LED’li kısık far tasarımı ve benzinli motorlu modellere göre küçük olan ızgaranın yanında fren soğutma girişlerinin üst kaputa kadar uzanması dikkat çekici. Ön ızgarada, kaputun yanında ve arka stopların kenarında parlak metal aksam kullanılmış. Bu tercih FCV’ye şıklık katmış. Otomobilde yan kısımda mat siyah rengiyle kendini belli eden etekler arkaya doğru hafif bir eğimle yükselerek şık bir difüzör olarak kendine yer bulmuş. Otomobilde en eski alternatif yakıt (güneş enerjisi, elektrik vs) kullanan otomobillerde dahi gördüğümüz bir klişe olarak arka tekerleklerin üst kısmı hava sürtünmesini azaltmak uğruna kapaklı bir tasarıma sahip. Arkada fren soğutmalarının çıkışı ve plakalıkla beraber parlak siyah olarak düşünülmüş far grubunun tasarımı çok sportif. Arka fren girişi dahil birçok detayı bu şekilde sportif tasarlanmış, difüzör gibi şık bir parça barındıran bu araçta ben şahsen arka tekerleklerin normal görüntüyle kaybettireceği menzile razıyım diyebilirim. Böyle güzel bir araçta bu detaya gerek yoktu diye düşünüyorum.
Otomobilin iç mekanı da dış tasarımıyla son derece uyumlu bir tasarıma sahip. Açık renkle siyahın harmanlandığı iç mekanda kulanılan metal parçaların arasında pedallar da bulunuyor. Altıgen ve üst kısmı bulunmayan, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran direksiyon seri üretime bu şekilde girer mi bilinmez. Orta konsol katlı bir yapıda tasarlanmış ve bu yüzden konsolun ortasında hava girişi göremiyorsunuz. Otomobilde vites kolu bulunmazken ön panel dijital göstergelere sahip. Pek düğme bulunmayan iç mekanda aracın diğer kontrolleri de orta konsoldaki büyük dijital ekrandan yapılıyor.
2016’nın Mart ayında Japonya’da yapılacak son gösteriminin ardından üretime geçmesi planlanan otomobil yakıt pili kullanan diğer araçlar gibi Hidrojen’den elde ettiği gücü elektriğe dönüştürerek elektrik motoru aracılığıyla yürüyen aksamına aktarıyor. Honda yaptığı açıklamaya göre FCX Clarity modelinde kullandığı yakıt pilini 3’te 1 oranında küçültmüş ve güç yoğunluğu da %60 oranında artmış. Kaba bir hesapla FCV’deki yakıt pilinin %7,2 oranında daha fazla enerji kapasitesine sahip olduğunu söylemek mümkün. Araçtaki yakıt hücreleri 70MPa (basınç birimi: megapascal) basınçla toplam 3 dakikada şarj edilebiliyor. Otomobilin menzilinin akıcı tasarımının düşürdüğü yuvarlanma katsayısının da katkısıyla 480 kilometrenin üzerinde olması planlanıyor.